Pomsta je sladká?


Překlad: Zdík Dušek -- Vydalo: nakl. Fragment -- Rok vydání: 2013 -- Vyd. 2. -- 
Počet stran: 335 s. -- Vazba: brožovaná -- ISBN: 978-80-253-2045-7


Katniss Averdeenová unikla smrti doslova o vlásek. Podařil se jí vyloženě husarský kousek a zachránila tak i Peetu - druhého splátce z 12. kraje... Ale opravdu zvítězila? A podařilo se jí obehrát proradný Kapitol?

Druhý díl trilogie Hunger games nás vrací do 12. kraje, kde se pro Katniss i Peetu změnilo postavení. Jenže za jakou cenu? Nekončící noční můry, lidé bázlivě se odvracející od jejich "úspěchu" a strach, kdy mocný Kapitol vrátí úder. Alespoň, že mají co jíst a mohou zabezpečit své rodiny. Jenže Kapitol nikoho nenechá uniknout jen tak bez následků. To není v jejich povaze... Zvlášť když se Katniss stává reprodrozdem propukající vzpoury...

Katniss se z navenek sebevědomé vítězky stává rozlítaná puberťačka (má na to taky svůj nárok), neví, co si počít s city, kterých si myslela, že není schopná a snaží se dál zastávat hlavu rodiny. Ač vyhrála Hladové hry, stále je tak naivní, že Vám to přijde až nemyslitelné. Tahle nejistota a tápání tvoří dokonalý kontrast oproti tomu, v jakém rozpoložení Katniss opouštíte na konci prvního dílu. Hrdinka bojující o život vs. dívka poznávající milostná vzplanutí (nebo jakýkoliv trochu podobný cit). Ale možná je o to lidštější (nebo otravná, vyberte si sami).

Ze začátku jsem měla pocit, že se vlastně nic moc neděje. Což je sice přehnané tvrzení vzhledem k tomu, čemu hlavní hrdinové čelí. Ale jde spíš o psychologickou analýzu Katniss. O její strachy, obavy o sebe, rodinu a přátele a milostný trojúhelník. Tak trochu mi přišlo, jako by byla "ustrašená slepice", což nevnímejte špatně, jen že bych čekala větší rozhodnost vzhledem k tomu, čemu všemu už musela čelit. Ale kniha v této fázi má své silné chvíle (rozhodně pokud jste citlivější duše).

Ve chvíli, kdy Kapitol vrací úder, se děj začne rychle rozjíždět tak, jak očekáváte. Možná až moc rychle. Seznamujete se s dalšími lidmi, kteří ve vás vyvolávají různé pocity (některé byste za přátele asi nechtěli). Katniss se na některé z nich musí spolehnout, což pro ni není nic lehkého, vždyť ji znáte. Akci prolínají vyhrocené okamžiky, kdy hrdinové dostávají slušně zabrat nejen po fyzické ale i psychické stránce. Dá se někomu z ostatních vůbec věřit? Nebo je lepší je zabít hned a mít pokoj?

Závěr se přiblíží tak rychle, že se nestihnete rozkoukat. Šok střídá překvapení a dokonale Vás naladí na závěrečný třetí díl. To se musí autorce nechat. 

V průběhu čtení jsem si říkala, že by mě zajímaly Hunger games naruby - z pohledu někoho méně "natvrdlého" než je Katniss.

Na druhý díl jsem byla o to zvědavější, když mi bylo řečeno, že už není tak dobrý jako ten první. Ale musím říct, že mě až tak nezklamal. Autorčin styl mi sedí, prolíná dobrodružství, propracovanou psychologii postav zprostředkovanou pomocí toho, jak to vnímá Katniss (občas čtenář pochopí víc, než ona sama). Najdete tam vtip, složité a rozjitřené city, těžké rozhodování, boj o život a vlastní identitu. Prostě tak nějak všechno co čekáte od dystopie.

I když je tohle další z knih, které zpracovávají tématiku vzdáleného krutého totalitního světa budoucí doby (která nás snad ale nečeká), kde si hrdinové hledají své místo na Zemi, snaží se poznat, co je dobré a co špatné a nemají tak úplně svůj život pod vlastní kontrolou, stojí za přečtení. Pokud máte tuto tématiku rádi, máte rádi dobrodružství a trochu krutý vtip, pak je to kniha pro Vás (samozřejmě po přečtení prvního dílu ;))





Pokud knihu ještě nemáte ve své knihovně, koupit si ji můžete v nakladatelství Fragment, kterému také děkuji za recenzní výtisk.






0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com