Není proroctví jako proroctví...


Překlad: Filip Hanzlík ~ Vydalo nakladatelství Kniha Zlín ~ Rok vydání: 2014 ~  Počet stran: 348 ~ Edice: FLEET ~ Vazba: e-kniha ISBN: 978-80-7473-058-0

Když se najdou svitky staré tisíce let, které mohou změnit víru, je to velká senzace...  Nebo průšvih... Podle toho, co obsahují...Když kněz sejde ze své cesty, jak to nazvat? Je to kacíř, co se protiví síle víry a náboženství? Rouhá se? Je to "jen" člověk? Příběh plný vášně a odkrývaných tajemství... Příběh trvající dvě dlouhá tisíciletí... Britský autor Simon Mawer se pustil do velkých témat... Podařilo se mu nad nimi vyzrát?

Tématika dějin náboženství, a především pak jeho vznik, je velmi "vděčná". Považme např. Brownovu Šifru mistra Leonarda. Zaručený úspěch. Protože co když to bylo všechno jinak? A co když je celá křesťanská víra postavená na špatných základech? Mawer do svého románu zasívá onu nejistotu - pohrává si s myšlenkou "co když to bylo všechno jinak" a přenáší naši pozornost k nalezišti svitků u Mrtvého moře.

Seznamujeme se s hlavní postavou Leo Newmanem, který je jakousi spojnicí mezi "předtím a potom". Kněz, který je tak prkenný a oddaný své víře, že si nemůže připustit, že by byl pouhým "člověkem", kterého by mohly ovládat vášně nebo dokonce láska k jiné lidské bytosti. Zabývá se textovou analýzou starých svitků a tak je to právě on, komu se do ruky dostává onen tajemný kousek papyru, který nese jméno Jehuda iš Kariot - Jidáš Iškariotský. Kousek papyru, který by mohl změnit běh dějin...

Potud by bylo vše v pořádku. Děj knihy je rozdělen do tří linií nebo čtyř - záleží na tom, z jakého úhlu se na příběh díváte. Takže bývá občas těžké se orientovat v kontextu. Zakusíte tak napětí při odkrývání tajemství Jidášova svitku, atmosféru druhé světové války v Itálii a knězův osobní životní boj. 

Ačkoliv se zdá, že je tajemný svitek  ústřední linkou, není tomu tak. Do popředí se dostává hlavně Leo Newman - jeho váhání, citové tápání, "hříšné myšlenky" a jeho každodenní práce. Ne, že by jeho život nebyl zajímavý - respektive jeho proměna je zajímavá. Ale odsouvá se tak do pozadí všechno ostatní. Nahlédnete do Leova rozjitřeného nitra. Sledujete, jak se jeho ideály i zásady boří a mění, a těžko soudit, jestli je to dobré nebo špatné. Přemýšlíte o tom, jaký je vlastně Leo člověk.

Přestože příběh otevírá závažná a citlivá témata, působí poněkud odcizeně, jako by neosobně. Předestírá rozkol mezi vírou a vášní, mezi tím, co se jeví jako správné a tím, co se jeví jako nepřípustné. Přesto nemáte pocit, že se vás to dotýká. Rozuzlení příběhu probíhá ve zkratce, takže ačkoliv je tam patrný velký potenciál, nakonec je využit jakoby napůl. A samotný závěr pak odeznívá do ztracena, což je velká škoda.

Celkově pak  Evangelium podle Jidáše vyznívá poněkud povrchně, jako by se příběh utopil v moři náboženství, lidského váhání a boření zkostnatělých tradic.



Za recenzní výtisk děkuji nakladetelství Kniha ZLÍN.



Ukázka z knihy:


2 komentářů:

  1. Děvče, děvče Ty se vážně neustále zlepšuješ, super jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, moc Ti děkuji za chválu! :) těší mě, že se Ti recenze líbí :)

      Vymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com