Pletichy se nevyplácí...


Přeložila: Klára Dvořáková Winklerová ~ Vydalo nakladatelství JOTA ~ Rok vydání: 2014 ~ Počet stran: 239 ~ Vazba: pevná s přebalem ~ ISBN: 978-80-7462-644-9

Neústupná a schopná vrchní vyšetřovatelka Hanne Wilhelmsenová... Dětský domov Varsål: několik dětí, několik zaměstnanců... Dítě, které má v očích snad nenávist... Vražda... Dokonalý začátek krimi příběhu, který se až po uši noří do hloubky lidských duší a předkládá tak jednu z těch nejlepších severských detektivek, které jsou k mání.

Do dětského domova přichází nové dítě. A ne jen tak ledajaké. Zavalitý otesánek nevyzpytatelného chování, kterému z očí kouká nenávist... A to je mu teprve dvanáct let! Řeknete si, že je to začínající puberta nebo možná jen strach z vědomí, že má kolem sebe neznámé lidi a nemůže být u své matky... A nebo taky ne...

V domově vládne pevnou rukou Agnes Vestaviková, spořádaná žena, která má vše pod kontrolou. Zvládá pečovat o děti v domově i o svou rodinu. Hotová matka Tereza.. Jenže je to právě ona, kdo skončí s nožem v zádech... Jak je tohle možné a kdo by mohl mít motiv ji zabít?

V tu chvíli se do víru dění dostává Hanne Wilhelmsenová, vrchní vyšetřovatelka, která je známá svou disciplínou a výsledky. Do případu povolává i svého starého známého Billyho T. Nemají se čeho chytit - stopy a otisky žádné (respektive je jich tolik, že k ničemu nejsou), jasný motiv - také bez výsledku. Oříšek k rozlousknutí...

Pro milovníky detektivek přímo ráj pro vlastní fantazii. Autorka před čtenáře předkládá velmi čtivý a chytlavý příběh, který dokáže zamotat hlavu. Není to dobrodružná jízda, kde se spolu s hlavními hrdiny honíte za důkazy a chytáte se všech náznaků, které by Vám pomohli odhalit vraha. Respektive ano, je to přece detektivka, ale není to v tomto případě až tak podstatné.  

Smrt démona je propracovaná psychologická sonda do lidských charakterů. Tím, jak jednotlivé postavy dané situace vnímají, jak je posuzují a jak jednají, se dokonale dostanete do jejich "kůže". Autorka se do postav mistrně vžívá - každá z nich je osobitá a jedinečná. Pohrává si s nejrůznějšími protiklady - zdrženlivost a upjatost proti impulsivnosti a otevřenosti, nenávist a odpor proti nejistotě a strachu. Chvílemi se budete usmívat, chvílemi si nebudete jisti, jestli k dané postavě cítíte soucit nebo byste jí dali pár facek.

V knize najdete špetku humoru, drama, mírně či více vyhrocené situace a běžnou vyšetřovací rutinu. Příběh je vyprávěn v er formě - ze začátku je trochu obtížné identifikovat, která postava k vám skrz stránky promlouvá, ale podle způsobu vyprávění se brzy chytíte a hned po první větě budete mít jasno. Chladné a ponuré norské podnebí, uzavření a zdrženliví lidé - to vše ve spojení s kvalitním příběhem - dodává Smrti démona tu pravou mrazivou severskou atmosféru.

Ačkoliv se primární cíl detektivního příběhu poněkud posouvá do pozadí (kdo je vrah, se nakonec samozřejmě dozvíte), Anne Holtová dokázala v celkem útlé knize zobrazit neskutečné množství emocí, tíhu a důsledky rozhodnutí, vnitřní boje a v neposlední řadě otázku morálky a nejen s tím spojené společenské problémy. Vcelku banálně jevící se zápletku tak posouvá k dobře propracovanému a spletitému příběhu, který rozhodně stojí za přečtení.



Za recenzní výtisk moc děkuji portálu Severské detektivky.



2 komentářů:

  1. Skvělá recenze, četla jsem ji na portálu a vážně se Ti povedla, já mám poslední dobou nějakou psavou krizi, třeba mě to nakopne se víc snažit, protože tahle je super napsaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Barčo. :) Věřím tomu, že krize přejde a budeme se zase moct těšit na Tvé super články :)

      Vymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com